”Vil du lave 3 eller 30 millioner?”

Kasper Boye har en passion for møbler og et talent, som der bliver lagt mærke til. På kort tid er han gået fra at dyrke det som hobbyprojekt til at være virksomhedsleder med syv ansatte. Dette er sket med hjælp fra Social StartUp, et acceleratorforløb for sociale iværksættere, hvor deltagerne får adgang til penge og rådgivning.

Det første møbel, jeg byggede, var et sofabord og nogle småting til mit drengeværelse, da jeg var 15-16 år gammel. Mine forældre har opdraget mig til, at hvis man kan lave noget selv, så skal man gøre det,” fortæller den nu 31-årige iværksætter og møbeldesigner, Kasper Boye. Han er manden bag virksomheden OneFunkyFurnitureder laver unikke konceptmøbler, som tilpasses det hjem, de skal stå i. Møblerne er ofte lavet af genbrugstræ, hvilket giver dem et rustikt udseende.

Møbler til kendisser

I starten af 2014 registrerede Kasper formelt virksomheden OneFunkyFurniture og indrettede samtidig et værksted i et lejet kælderlokale på Vesterbro. Tingene tog for alvor fart, da flere danske reality-stjerner købte møbler fra OneFunkyFurniture. I løbet af bare én uge fik virksomheden 1500 nye følgere på Instagram. Kort tid efter fulgte en ordre på over 100.000 kr. Den gav Kasper troen på, at han kunne leve af sin passion for at lave møbler.

En helt ny verden

Fredag den 15. august 2014 blev en skelsættende dag i Kaspers liv. Det var hans sidste dag som lønmodtager og begyndelsen på et liv som fuldtidsiværksætter.

Kort tid efter hører den unge møbeldesigner for første gang om Social StartUp, et udviklingsforløb for lovende iværksættere, som, samtidig med at de udvikler deres forretning, ønsker at skabe arbejdspladser til mennesker med fysiske, psykiske eller sociale problemer. Timingen var perfekt. Kasper Boye havde netop indset, at han skulle bruge flere hænder, hvis han skulle følge med efterspørgslen. Medarbejderne fra Den Sociale Kapitalfond, som står bag Social StartUp, spurgte ham, om han havde overvejet, om de nye arbejdspladser skulle gå til socialt udsatte. Det havde han ikke.

Det der med at være socialt engageret var helt nyt for mig. Jeg havde aldrig skænket det en tanke, men da jeg først hørte om det, gav det rigtig god mening, og det voksede hurtigt på mig. I dag er det en selvfølge for mig at være med til at give mennesker en chance,” fortæller Kasper.

Penge og rådgivning fra Social StartUp

Den første medarbejder blev ansat i virksomheden i januar 2015, og kort tid efter blev OneFunkyFurniture valgt som en af blot fire virksomheder, der gennem Social StartUp får adgang til erfarne forretningsudviklere og hundredetusindvis af kroner i form af kapital til udvikling af virksomheden.

Udviklingsforløbet har været en afgørende støtte for Kasper Boye i processen fra at være enkeltmandsvirksomhed til at være leder af en vækstvirksomhed.

Der er en skarp kontrast fra at være sig selv til pludselig at lede syv ansatte. Der skal defineres arbejdstider og retningslinjer, og det skal man jo ikke som selvstændig. Det kan samtidig godt være lidt angstprovokerende at være ansvarlig for en hel virksomhed. Der er ikke mange ordrer, der skal gå i vasken, før det giver store udsving,” siger Kasper.

Har sat turbo på udviklingen

Kasper Boye har ikke nogen formel uddannelse og havde ikke iværksættererfaring fra tidligere, da han startede OneFunkyFurniture op. Derfor har samarbejdet med den erfarne forretningsudvikler, Birgitte Frost Matthiesen, været af afgørende betydning for ham.

Jeg har lært ekstremt meget gennem Social StartUp. Om mig selv og om at drive virksomhed, både i forhold til økonomi, salg, samarbejde med kommuner og meget andet. Det har været det fedeste læringsforløb og den fedeste uddannelse, jeg har været igennem.”

Især samarbejdet med forretningsudvikleren har givet meget.

Som selvstændig kan du godt sige ”Det når vi ikke i dag, det må blive i morgen.” Du mangler nogen, der kan holde dig til ilden. Birgitte har hjulpet mig med at blive mere struktureret, og hun har holdt mig op på mine mål. Hun startede med at spørge mig, om jeg ville omsætte for 30 mio. kr. om året, eller om jeg var tilfreds med 3. Jeg svarede ”30”, og siden da har hun skubbet mig i den retning ved at presse på og sætte deadlines,” siger Kasper.

Kombinationen af pres og støtte fra teamet bag Social StartUp har betydet, at OneFunkyFurniture har udviklet sig væsentligt hurtigere, end virksomheden ellers ville have gjort. Kun et år efter at Kasper Boye sagde sit job op, er omsætningen steget fra 50.000kr til 350.000 kr. om måneden. Samtidig er der to-tre ansatte med særlige udfordringer. Målet er, at virksomhedens vækst skal kaste endnu flere arbejdspladser af sig — særligt til fleksjobbere og folk med nedsat arbejdsevne.

Hos OneFunkyFurniture har man valgt den helt rigtige tilgang til nye medarbejdere, fortæller Birgitte Frost Mathiesen, forretningsudvikler i Den Sociale Kapitalfond:

Kasper er rigtig god til at skabe et match mellem opgaver og medarbejdere. Han ser, hvad den enkelte kan, og så bruger han dem til det, de er bedst til, frem for at fokusere på det, de ikke kan,” fortæller hun.

For Kasper selv er det naturligt at fokusere på det positive i hver enkelt person.

Jeg har en filosofi om, at der er plads til alle, og at alle skal have en chance. Når en person kommer, så kigger jeg på kompetencerne og på de opgaver, vi har i virksomheden, og tilpasser stillingen efter det,” siger Kasper.

Har fået opfyldt en drøm

Det er svært at spå om fremtiden, især for en virksomhed, hvor tingene ændrer sig fra måned til måned. På længere sigt er målet at gøre OneFunkyFurniture til omdrejningspunktet i et kreativt fællesskab for ligesindede designvirksomheder.

I første omgang vil Kasper Boye gerne have lidt mere ro på, inden han kaster sig ud i nye aktiviteter. Det giver også rum til at reflektere over det, han har bygget op.

Når jeg drejer ind ad indkørslen her om morgenen, så render der allerede folk rundt og er i fuld gang. Det er fantastisk at se, at der er nogen, der synes, at det er fedt det, du har gang i. Det er helt surrealistisk, at jeg har skabt det. Jeg ser jo et eller andet sted stadig bare mig selv som en enkeltmandsvirksomhed i et kælderlokale på Vesterbro,” fortæller han. På mange måder er det en livsdrøm, han har fået opfyldt.

Find Kaspers Design her